Jongeren en hun kijk op pensioen
Jongeren en hun kijk op pensioen
Het pensioenstelsel staat al een tijdje onder druk, onder andere door de lage rente en vergrijzend Nederland. Nieuwe generaties treden de arbeidsmarkt op, maar hoe zit het eigenlijk met hun pensioen? In dit artikel delen wij meer over Generatie Z en GeneratieAlpha, en hun kijk op het pensioenstelsel.
Een generatie van ondernemers
Momenteel stroomt Generatie Z– geboren tussen 1995 en 2010 – langzaam de arbeidsmarkt op. Het is een generatie die wordt gekenmerkt door hun onafhankelijkheid, diversiteit en kennis van technologie. In tegenstelling tot hun voorgaande generatie, blijven ze niet hun hele leven lang bij dezelfde werkgever en hechten ze weinig waarde aan rangorde. Dit zie je dan ook terugkomen in het aantal zelfstandig ondernemers onder de Gen Z’ers. Alleen al in het jaar 2021 hebben duizenden jongeren zich ingeschreven bij de KvK om aan de slag te gaan als freelancer bij platform bedrijven zoals Airbnb, Booking.com, Thuisbezorgd en Uber. Het verdient een stuk beter dan een (bij)baan in loondienst en daarnaast kunnen ze hun eigen uren indelen.
De volgende generatie Nederlanders
Jongeren die worden geboren tussen 2010 en 2024 vallen onder Generatie Alpha. Deze generatie is opgegroeid met een telefoon onder hun neus, die hand in hand gaat met hun digitale identiteit. Voice assistentie, online winkelen en het volgen van influencers op social media, hebben tot gevolg dat ze minder menselijk contact hebben. Hoewel Generatie Alpha nu nog erg jong is, is het wel de volgende generatie werkende Nederlanders die in het pensioenstelsel terecht komen.
Hoe kijken jongeren aan tegen het pensioenstelsel?
Maar wat als deze generaties steeds minder vertrouwen in het pensioenstelsel hebben? Er heerst momenteel een angst voor het verdwijnen van het pensioen door vergrijzing. Steeds meer jongeren hebben het gevoel dat de bubbel een keer gaat knappen. Om deze reden zoeken ze zelf een oplossing voor hun pensioen. Denk hierbij aan investeringen in cryptocurrency, aandelen en vastgoed. Het lijkt een makkelijke manier om veel geld te verdienen en sparen, maar hier zitten natuurlijk ook risico’s aan verbonden.
Niet alle jongeren zijn op deze manier bezig met het opbouwen van hun pensioen. Het grootste deel van Generatie Z is zelfs totaal niet bezig met hun pensioen. Het is simpelweg iets voor ‘later’, ze hebben er nog geen verstand van of het interesseert ze niet. Dit is geen ideale instelling voor het opbouwen van een zekere toekomst.
Een goede toekomst begint nu
Het is belangrijk om jongeren in te laten zien dat het opbouwen van hun pensioen niet iets is dat je ‘later’ kunt doen. Het is juist goed om er zo snel mogelijk aan te bouwen, zeker wanneer je samenwoont, gaat trouwen of kinderen krijgt. Het is voor pensioenuitvoerders dan ook de uitdaging om dit – door middel van de juiste communicatie – duidelijk te maken aan Generatie Z en Generatie Alpha.